Nedan kommer en beskrivning av hur du mäter hoven. Tänk på att olika tillverkare kan ibland ha lite olika mät-metoder som grund för olika mått-tabeller. Men den här är den vanligaste och den fungerar på Equine Fusions samtliga modeller.

Behöver du hjälp?

Om du tycker att det känns svårt att veta vilken storlek du behöver så är det väldigt bra att ta hjälp. Vi erbjuder personlig hjälp online där du bara behöver skicka ett mail till oss med information så återkommer vi med rekommendationer! Läs mer här


HUR MAN MÄTER UT LÄNGDEN OCH BREDDEN PÅ HOVEN

1. Tänk dig en linje som går över strålens bredaste punkt.(den röda streckade linjen). Därifrån mäter du längden fram till hovens tåspets. Då får du fram hovens längd.

2. Därefter ser du var hoven ser ut att vara som BREDAST. Där mäter du hovens bredd, hela vägen ut till hovväggens kant. En del hästar har sin bredaste punkt över traktdelen av hoven, och en del har sin bredaste punkt lite längre fram. Detta kan skilja sig individuellt och mellan framhovar och bakhovar.


VIKTIGA ATT TÄNKA PÅ:

Om hovarna är väldigt understuckna med låg trakt och utstickande ballar så påverkar de passformen i bootsen, som blir lite trängre baktill. Ta hänsyn till detta även när du mäter hovens längd och letar efter rätt storlek boots till din häst. 

Tänk också på att du mäter varje hov som du ska passa in boots till. De kan nämligen ha olika mått. Det är vanligt att bakhovarna har en lite annorlunda form och storlek än framhovarna, men det förekommer ibland även skillnader i storlek mellan framhov-framhov och bakhov-bakhov. Om du är osäker på vilken storlek din häst behöver så rekommenderar vi att du tar hjälp av vår onlineservice så kan vi rekommendera en storlek!
  

HOVEN MÅSTE VARA NYVERKAD ELLER NÄRAPÅ
När du tar ut hovens mått bör hästen vara nyverkad eller max en vecka efter verkning. Vi avråder starkt ifrån att passa ut boots till en hov som har växt och är i slutet på sin verkningsintervall. En del är lite oroliga att hoven ska "växa ur skorna" i slutet av verkningsintervallen och vill välja en lite för stor sko. Men resultatet blir tyvärr oftast att skorna blir alltför stora när hoven sedan är nyverkad, med resultatet att de kan vrida sig eller till och med flyga av hoven. Dessutom blir det klumpigt för hästen att gå med för stora skor, och det finns risk att det förlänger hovens överrullning vilket inte är bra för hästens vilket kan leda till överansträngningar. Det är helt klart mycket bättre att prova ut bootsen till en nyverkad hov så att de sitter bra när hoven är i anatomiskt korrekt skick! Om hästen ligger mellan två storlekar och hinner växa ut skon i slutet av sitt verkningsintervall så är det mycket bättre att man ser till att verka hoven oftare istället. På så sätt håller man hoven i en sund balans och skorna sitter bra.

När du har mätt hovarnas bredd och längd, så kontrollerar du överensstämmelsen av dessa i de olika skomodellernas respektive måttmallar som du hittar inne på de olika produktsidorna.De kan skilja sig åt beroende på vilken modell det är. 

Som exempel kan nämnas att All Terrain Ultra och Active Jogging har lite olika passform i samma storlekar trots att de har samma sula. Det beror på att det är lite mer tyg på Ultra-modellen som tar plats i skon och gör att den har en tajtare passform.


Om du behöver mer hjälp med inpassning och mätning av hovarna så kan vi gärna hjälpa dig! Läs mer här

HUR DU MÄTER HOVARNA SJÄLV,
VIDEO :