Svårt att veta vilken sko du ska beställa hem? Vi är proffs på hovar och hovboots och guidar dig rätt genom boots-djungeln! 

Att beställa hem passande hovboots till sin häst kan ibland vara lättare sagt än gjort. Alla hästars hovar och behov är individuella och det finns en uppsjö av olika modeller, storlekar och former av boots att välja mellan. Det är dyrt och onödigt att prova sig fram när det finns experter på området som kan hjälpa dig att undvika de mest onödiga fallgroparna. Här får du rådgivning online för att hitta rätt modell och storlek för din häst! Vill du själv förkovra dig i ämnet hovboots och barfota så finns det också ett helt bibliotek av artiklar att läsa i Viahovs blogg på www.viahovblogg.se


LÅT OSS HJÄLPA DIG!

DET VI BEHÖVER AV DIG är foton i bra kvalitet. Vi vill se hoven underifrån, från sidan och framifrån för att kunna göra en första bedömning om vilken sko och storlek som kommer passa bäst för din häst. Att fotografera hoven, hålla i måttband på rätt sätt och få bilder av bra kvalitét är nästan omöjligt. Vi rekommenderar att du TAR HJÄLP av en person som assisterar dig när du gör detta. Att ta realistiska foton på en hästhov är inte så enkelt som man kan tro. Är kameran nära hoven kommer bilden att bli oproportionerlig. Försök därför hellre att hålla kameran lite längre ifrån hoven och zooma in. I efterhand kan du beskära och redigera bilden. Vill du läsa mer om hur man fotograferar hovar korrekt så läs gärna den här artikeln som handlar om just detta!

FÖRBEREDELSER:

• Hovarna ska vara nyverkade, eller max två veckor för att vi ska kunna göra en bra bedömning.
• Rengör hovarna, linda eller se på annat sätt till så eventuellt hovskägg är ur vägen.
• Ha en bra belysning när du ska ta dina bilder. Se till att vi kan se hela hoven i bra upplösning.

1. FOTOGRAFERA UNDERSIDAN AV HOVEN

Börja med att lyfta på hovarna och ta kort underifrån, för att vi ska kunna se bredd och längd på hoven. (OBS! Håll kameran rakt ovanför hoven när du fotar och inte i vinkel)

Hovens längd:

Kontrollera var strålen är som bredast. (Den lila linjen på bilden) Lägg måttbandet från tåspetsen och ner till den lila markeringen så att man kan utläsa längden på hoven

Mät bredden

Kontrollera först var hoven är som BREDAST - och lägg måttbandet tvärs över hoven på det bredaste stället.

2. FOTOGRAFERA HÄSTENS HOV I MARKEN

Ta ett kort från sidan och ett kort framifrån. OBS! Din kamera måste vara på SAMMA NIVÅ som hoven. Dvs ner med kameran i GOLVET när du fotar. Och se till att hästen står på en plan yta.

Hoven sedd från sidan: (Märk väl att kameran är i golvnivå)

Hoven sedd framifrån:


3. KONSTEN ATT FOTOGRAFERA EN HOV "RÄTT"

För att vi ska kunna hjälpa dig behöver bilderna vara rätt tagna och i bra kvalitet. Vi får in många bilder som tyvärr inte går att tyda. Först och främst, se till att få bilderna SKARPA i bra kvalitet så att det går att läsa av måttbandet. Om bilden är för låg upplösning så blir siffrorna suddiga. Fotografera alla hovar som du behöver ha skor till. Måtten kan nämligen variera mellan olika hovar, även höger-vänster kan skilja en del. Se till att inte fotografera hoven ifrån fel vinkel, så att man lurar ögat att få fel mått.

3. SKRIV LITE KORT INFO OM DIG OCH DIN HÄST

• Hästens ras & ev rörelsemönster eller avvikelser vi behöver känna till
• Vad ska bootsen användas till? Ridning? Hagvistelse?
• Var i landet finns hästen? Om vi ska rekommendera dig en specialist i området
• Behöver bootsen broddas eller dubbas? (Att välja enbart broddbara boots filtrerar bort majoriteten av modellerna, eftersom det är många som ej går att brodda. Endast dubba)
• Har du testat andra boots tidigare, och vilka?

5. MAILA BILDER & INFO TILL: info@viahov.se

Om det är svårt att posta alla bilder i samma mail så går det fint att dela upp i flera mail. Du kan med fördel ändra på storleken så det inte är jättestora bilder som tar jättemycket plats och minne. Sålänge som inte sifforna på måttbandet är suddiga så räcker kvaliteten gott och väl för oss. 

Vi återkommer med ett svar så fort vi kan!

**Observera att hovbilderna du skickat till oss ibland kan eventuellt komma att användas som anonyma exempelbilder på hovar när vi ska skapa utbildningsmaterial för våra kunder, återförsäljare och bootsutprovare när de ska lära sig mer om hovar och bootsutprovning. Självklart klipper vi bort allt förutom hoven och alla bilder är helt anonyma. Men om du ändå vill undvika detta så säg till oss om detta så kommer vi inte använda just dina bilder.


BEHÖVER DU YTTERLIGARE HJÄLP MED HOVARNA? BOKA IN EN HOVKONSULTATION MED ANNA PÅ VIAHOV!

Vill du ha lite mer hjälp och rådgivning gällande status på hästens hovar så kan vi göra en djupdykning med lite mer utförlig rådgivning. Då passar det bra att boka in en hovkonsulation online med Anna på Viahov! Läs mer om den tjänsten här!


OM SKORNA ÄNDÅ INTE PASSAR?

Full returrätt/bytesrätt

Vi gör självklart vårt bästa för att avgöra vilken typ av sko och storlek du behöver beställa hem till din häst. Men det är viktigt att poängtera att det fortfarande är svårt att veta 100% säkert hur skorna passar förrän man kan prova dem på hästen på riktigt! Men med vår samlade kunskap och erfarenhet så gör vi en ganska bra bedömning bara vi har tillräckligt med information och bra kvalitet på alla foton. Om skorna trots allt inte skulle passa så har du full returrätt/bytesrätt på ditt köp inom 2 veckor förutsatt att skorna är i nyskick. Så prova dem försiktigt på hoven första gången så att de inte blir slitna eller smutsiga. 
Tips! När du ska prova skorna för första gången och vill hålla skorna rena från smuts. Sätt på en fryspåse/plastpåse över hoven, och lägg en frottéhandduk på stallgolvet när du sätter på skorna. På så vis så håller du skorna i nyskick men kan ändå prova dem på hoven och se hur de sitter. Vi kan nämligen inte ta emot returer på skor som ser använda eller smutsiga ut.

Lycka till!

Har du funderingar eller frågor, tveka inte att kontakta oss på info@viahov.se