Svårt att veta vilken sko du ska beställa hem?

Vi är proffs på hovar och hovboots och guidar dig rätt genom boots-djungeln! 

Att beställa hem passande hovboots till sin häst kan ibland vara lättare sagt än gjort. Alla hästars hovar och behov är individuella och det finns en uppsjö av olika modeller, storlekar och former av boots att välja mellan. Det är dyrt och onödigt att prova sig fram när det finns experter på området som kan hjälpa dig att undvika de mest onödiga fallgroparna direkt. Här får du rådgivning direkt online för att hitta rätt modell och storlek för din häst! Vill du själv förkovra dig i ämnet hovboots och barfota så finns det också ett helt bibliotek av artiklar att läsa i Viahovs blogg på www.viahovblogg.se
LÅT OSS HJÄLPA DIG!

DET VI BEHÖVER AV DIG är foton i bra kvalitet som är tagna på ett speciellt sätt. Vi vill gärna se hoven både underifrån, samt från sidan och framifrån, för att kunna göra en bedömning vilken sko och storlek som kommer passa bäst för din häst. Att fotografera hoven och samtidigt hålla i måttband på rätt sätt och få bilder av bra kvalitét är nästan omöjligt, så vi rekommenderar att du TAR HJÄLP av en person som assisterar dig när du gör detta. Att ta realistiska foton på en hästhov är inte så enkelt som man kan tro. Ju närmre som kameran är till hästhoven - desto mer kommer bilden att bli oproportionerlig. Försök därför hellre att hålla kameran lite längre ifrån hästhoven istället för nära inpå och zooma in. Då blir proportionerna mer realistiska. (Det går ju att sedan klippa ut och skala bilden i efterhand med redigering. Vill du läsa mer om hur man fotograferar hovar korrekt så läs gärna den här artikeln som handlar om just detta!)

FÖRBEREDELSER:

Se till att hovarna är relativt nyverkade (max 2 veckor sedan för att vi ska kunna göra en bra korrekt bedömning)

Hovarna ska också vara väl rengjorda, och eventuellt hovskägg är lindat (eller sätt på en strumpa) och ur vägen, samt att du har bra belysning för att kunna ta bra foton.

1. FOTOGRAFERA UNDERSIDAN AV HOVEN

Börja med att lyfta på hovarna och ta kort underifrån, för att vi ska kunna se bredd och längd på hoven. (OBS! Håll kameran rakt ovanför hoven när du fotar och inte i vinkel! Mer om hur du håller kameran längre ner...)

Hovens längd:

Kontrollera var strålen är som bredast. (Den lila linjen på bilden) Lägg måttbandet från tåspetsen och ner till den lila markeringen så att man kan utläsa längden på hoven

Mät bredden

Kontrollera först var hoven är som BREDAST - och lägg måttbandet tvärs över hoven på det bredaste stället.2. FOTOGRAFERA HÄSTENS HOV I MARKEN

Ta ett kort från sidan och ett kort framifrån. Det här steget är viktigt om du söker efter boots som har låg tolerans för utflytningar och assymetrier i hovväggen.  (OBS! VIKTIGT! Din kamera måste vara på SAMMA NIVÅ som hoven. Dvs ner med kameran i GOLVET när du fotar! Och se till att hästen står på en PLAN YTA. Mer om detta i steg 3.)

Hoven sedd från sidan: (Märk väl att kameran är i golvnivå)

Hoven sedd framifrån:3. KONSTEN ATT FOTOGRAFERA EN HOV "RÄTT"

För att vi ska kunna hjälpa dig behöver bilderna vara rätt tagna och i bra kvalitet. Vi får in många bilder som tyvärr inte går att tyda, så läs det här kapitlet noga.
Först och främst, se till att få bilderna SKARPA i bra kvalitet så att det går att läsa av måttbandet. Om bilden är för låg upplösning så blir siffrorna suddiga. Fotografera alla hovar som du behöver ha skor till. Måtten kan nämligen variera mellan olika hovar, även höger-vänster kan skilja en del.

Nu över till det viktiga med vilken VINKEL du fotograferar hoven. När du fotograferar sulan på en upplyft hov i luften så är det viktigt att du håller kameran i 90 graders vinkel mot hoven - dvs rakt under hoven och inte i vinkel. Om kortet är taget i vinkel så kan man bli lurad när man ska avläsa måtten på tumstocken. Om man är två som hjälps åt så brukar det vara lätt för den ena personen att ta kort rakt under hoven medan den andra håller i själva hoven.

4. SKRIV GÄRNA LITE KORT INFO OM DIG OCH DIN HÄST SOM VI BEHÖVER KÄNNA TILL:

  • Exempelvis:

  • Hästens ras

  • Användningsområde - Vad ska bootsen användas till?

  • Hur länge kommer bootsen behövas - är det dygnet runt, ute i hagen, eller bara ridturer?

  • Har du någon tidigare erfarenhet av användning av boots och isåfall vilken sort?

  • Vilken prioritering är viktigast vid valet av sko? T.ex Enkla att ta av och på utan remmar, för dig som har stela fingrar? Att bootsen har extra tjock sula och ger extra bra skydd åt hästens hovsula om den är mycket ömfotad? Att de är lämpade för någon speciell diciplin? Att bootsen ska gå att brodda med vanliga broddar och inte endast med dubb? ..Eller något annat specifik önskemål?

  • Sist men inte minst: Berätta gärna var i landet du befinner dig! Om du vill ha hjälp på plats så kan vi ibland komma ut själva och hjälpa med utprovning, eller rekommendera någon duktig i närheten som kan komma och hjälpa dig på plats!

Kommer du på några andra saker som vi behöver känna till så skriv gärna med detta också.

5. MAILA BILDER & INFO TILL: info@viahov.se

om det är svårt att posta alla bilder i samma mail så går det fint att dela upp i flera mail. Du kan med fördel ändra på storleken så det inte är jättestora bilder som tar jättemycket plats och minne. Sålänge som inte sifforrna på måttbandet är suddiga så räcker kvaliteten gott och väl för oss. 

Vi återkommer med ett svar så fort vi kan! 

OBS!
Observera att hovbilder som mailas in till oss kan ev komma att användas som exempelbilder i reklam och utbildningssyfte, t.ex i våra webinar och kurser. Endast bilder på hovar används och vi ser till att häst och hästägare är helt anonyma. Om du inte godkänner att vi använder dina bilder så säg bara till om detta i samband med att du mailar in dem till oss så låter vi bli det.BEHÖVER DU YTTERLIGARE HJÄLP MED HOVARNA?

BOKA IN EN HOVKONSULTATION MED ANNA PÅ VIAHOV!

Vill du ha lite mer hjälp och rådgivning gällande status på hästens hovar så kan vi göra en djupdykning med lite mer utförlig rådgivning. Då passar det bra att boka in en hovkonsulation online med Anna på Viahov! Läs mer om den tjänsten här!OM SKORNA ÄNDÅ INTE PASSAR?

Full returrätt/bytesrätt

Vi gör självklart vårt bästa för att avgöra vilken typ av sko och storlek du behöver beställa hem till din häst. Men det är viktigt att poängtera att det fortfarande är svårt att veta 100% säkert hur skorna passar förrän man kan prova dem på hästen på riktigt! Men med vår samlade kunskap och erfarenhet så gör vi en ganska bra bedömning bara vi har tillräckligt med information och bra kvalitet på alla foton. Om skorna trots allt inte skulle passa så har du full returrätt/bytesrätt på ditt köp inom 2 veckor förutsatt att skorna är i nyskick. Så prova dem försiktigt på hoven första gången så att de inte blir slitna eller smutsiga. 
Tips! När du ska prova skorna för första gången och vill hålla skorna rena från smuts. Sätt på en fryspåse/plastpåse över hoven, och lägg en frottéhandduk på stallgolvet när du sätter på skorna. På så vis så håller du skorna i nyskick men kan ändå prova dem på hoven och se hur de sitter. Vi kan nämligen inte ta emot returer på skor som ser använda eller smutsiga ut.

Lycka till!

Har du funderingar eller frågor, tveka inte att kontakta oss på info@viahov.se

New Account Register

Already have an account?
Log in instead eller Reset password