Vanliga frågor

Här kan du få svar på några av de vanligaste frågor som kommer till oss som handlar om Equine Fusions joggingskor i första hand Om du inte hittar svaret på den fråga du söker, kontakta oss på info@viahov.se eller kolla om du hittar dem på Bloggen - viahovblogg.se

De flesta av dessa frågor handlar om joggingskorna från Equine Fusion, men många av svaren kan naturligtvis också appliceras på de andra modellerna också. Vi håller på att uppdatera med mer frågor rörande de andra bootsen i butiken. Har du frågor utöver det som står här så kontakta oss gärna via e-post! info@viahov.se 

-------------------------------

Hur mäter man hovarna och kollar vilken storlek hästen har? Ta en titt på denna sidan

Jag behöver hjälp att se vilken storlek min häst har på hovarna, kan jag maila bilder till er? - Javisst, gå till vår sida ONLINESERVICE och läs mer!

Varför ska man använda sig av joggingskor/barfotaboots, räcker det inte med järnskor? - Denna fråga svarar jag på i ett blogginlägg på viahovblogg.se [KLICKA HÄR] för att läsa det inlägget

Hur påverkas glidmomentet med dessa skor?
Glöm bort allt du tidigart tidigare om att "gummiskor inte tillåter glidmomentet". Det stämmer inte alls på de joggingskor med gummisula som Equine Fusion tillverkat. Detta eftersom de till skillnad från påspikade gummiskor inte sitter fast med bärranden eller sulan emot skon. Skon tillåter ett visst rörelseutrymme inne i skon, och eftersom sulan är mjuk så kan hoven röra sig framåt-nedåt i skon och därmed tillåta det s.k glidmomentet, istället för att hoven inbromsas för hårt. Andra plastiga material som används till andra märken och modeller barfotaboots är i regel ungefär lika halkiga som släta järnskor och tillåter också ett visst glidmoment (ibland för mycket glid på vissa underlag till och med! Vi vet ju att järn kan bli rätt så halkigt på t.ex vått gräs och det samma gäller även för plastiga barfotaboots)

Vad är egentligen skillnaden mellan barfotaboots och joggingskor? - Denna fråga svarar jag på i ett blogginlägg på viahovblogg.se du hittar det inlägget här!

Vilken joggingsko är bäst? Vilken ska jag välja till min häst? -  Denna fråga svarar jag på i ett blogginlägg på viahovblogg.se - du hittar det inlägget här!

Jag vill veta mer om limskon 24/7, bl.a om man kan återanvända den? Denna fråga och några till svarar jag på i ett blogginlägg på viahovblogg.se - Du hittar inlägget här!

Det kommer in barr och grus i skorna på min häst när jag använder jogginskor, vad kan man göra åt det? - se nästa

Min häst får skavsår när jag använder joggingskor, hur kan man förebygga? - som lösning på ovanstående 2 problem kan man använda strumpor! Exakt hur det går till har jag förklarat i detta blogginlägg

Jag har en 2 åring som ömmar när vi går på grus. Har börjat fundera på att skaffa boots till henne för vi tycker mycket om att vara ute och promenera. Är det rimlig att köpa boots till en växande häst?

Ja, det är väldigt rimligt att du skyddar hennes hovar nu med joggingskor. Ju mer motion och rörelse du kan erbjuda din växande unghäst (helst på fastare underlag, inte löst och mjuk) desto starkare och bättre hovkvalitet kommer hästen ha som vuxen. Det tar cirka 5-6 år för hoven att bli fullt utvecklad på insidan, med alla fibrer och allt brosk och ligament i hoven som ska stötdämpa och växa tills hästen når sin vuxna vikt och belastar hoven maximalt vid olika typer träning. Så jag rekommenderar verkligen att utnyttja denna tiden fullt ut att träna upp hästens hovar inför framtiden! Därför ser jag det som att nu är det viktigare än någonsin att din häst får joggingskor som tillåter maximal rörelsefrihet i hoven samtidigt som hon slipper ömma på gruset. Det allra bästa för att träna upp hoven är barfotagång, men det näst bästa är barfota med joggingskor - En häst som ömmar spänner sig och rör sig inte optimalt, och då tränas inte hoven på det sättet som den behöver, plus att det kan bidra till andra kropsliga problem och spänningar som en följd av smärtan i hoven. Därför är skyddet viktigt, men utan att hämma rörelsefriheten i hoven. Det finns många olika sorters boots på marknaden, men joggingskor är de bästa om man vill träna upp hovmekanismen på en unghäst och bygga upp en stark frisk hov från start!

Bredden på min hästs hovar motsvarar en storlek, och längden motsvarar en storlek mindre/större - vilken storlek borde jag välja?

Du bör välja den större storleken.

Min hästs hovstorlek hamnar precis på gränsen mellan två storlekar - vilken storlek borde jag välja?

I de flesta fall brukar jag råda kunder att välja den mindre storleken och hellre välja att verka hoven oftare. Att gå upp en storlek för att tillåta tilväxten i hoven brukar sluta med att skon sitter för klumpigt på hoven. Oavsett, så kan det vara en bra idé att provhyra demoskor eller beställa hem provskal av de skor du är intresserad av så att du själv kan testa i lugn och ro hemma vilken sko som sitter bäst - alternativt ta ut en utprovare som hjälper dig på plats. Läs mer om våra olika alternativ Onlineservice och Utprovning

Ska jag gå upp en storlek om jag använder Dampening Pads i joggingskorna?

I de flesta fall - nej. Sulorna kommer inte att påverka storleken på joggingskorna nämnvärt. Det kan däremot de lite tjockare sulorna göra, t.ex comfort pads. Comfort pads har dock ett skum som komprimerar sig väldigt mycket efter bara en användning och formar sig efter hoven. Så inte heller den kommer ta speciellt stor plats i skon. Protection pads och hovstimuleringssulor påverkar passformen en del då de tar mycket plats i skon.

Hur vet jag om mina Equine Fusion joggingskor sitter rätt?

Kontrollera inpassningen på hoven genom att lyfta upp hoven och försök att snurra på skorna. När skon sitter på hoven och är ordentligt säkrad med alla remmar och lås, så ska det inte vara möjligt att snurra/rotera skon mer än 5 grader åt något håll. Hoven ska följa med när du försöker snurra skon.

Vad gör jag om min hästs hovmått inte stämmer överens med någon av de tillgängliga sko-modellerna?

Ta gärna kontakt med oss om du behöver en storlek som vi för närvarande inte säljer - detta eftersom Equine Fusion kan erbjuda fler storlekar om det finns en tillräckligt stor efterfrågan på det. 

Skorna vrider sig, vad kan jag göra åt det?

Först och främst är det viktigt att kontrollera att skorna sitter som de ska på hoven och att det är rätt storlek för din häst. I många fall så har man valt en för stor storlek och kanske behöver hoven också verkas in mera, eller balanseras (ojämna trakter eller ossymetrisk hovvägg är en vanlig orsak till att hästen vrider sig mer i steget när den går) Ett vanligt fel är att skorna är lite för stora och då inte sitter helt still. Hästar som rör sig med lite "vrid" och mycket tryck i steget, i kombination med att hovarna är ganska runda och hästen tyngre brukar ibland uppvisa detta problemet med vissa typer av skor. Dessa hästar behöver ha skor som sitter åt extra hårt, och därför rekommenderar vi att använda en sko med remmar som går att dras åt. Bästa skon vi har är därför All Terrain med REM, eller All Terrain Ultra.

RIDNING MED JOGGINGSKOR

Kan man hoppa med joggingskor på och göra alla andra saker som man normalt gör med en skodd häst?

Ja, med korrekt inpassade skor på din häst så kan du galoppera, hoppa, plaska genom bäckar och vattendrag och allting annat som du normalt sett gör med en skodd häst.

Min häst är väldigt öm och "tassig" på grus och stenar - vilken joggingskomodell är bäst för honom?

Joggingskorna från Equine Fusion har en mjuk flexibel sula vilket gör dem unika på bootsmarknaden. De flesta skor hittills har haft en hård sula som inte tillåter någon rörelse eller direkt stötdämpning. Sulan har tidigare varit ganska tunn, men sedan lanseringen av All Terrain runt år 2015 så har skorna en betydligt tjockare sula. De tidigare modellerna Ultimate, Performance och Ultra hade en tun sula där hästen devis kunde känna av en del av underlaget genom skorna. Detta kan vara lite problematiskt för de extra känsliga hovarna. De nya modellerna All Terrain, All terrain Ultra, Active Joggingshoe och 24/7 limsko är byggd med en tjockare sula än tidigare modeller och passar bra för extra känsliga hovar som behöver ett ökat skydd. Faktum är att denna sula är populär att använda till rehab av fånghästar just för att den är så bekväm och stötdämpande!

Kan jag använda dubbar/broddar på dessa skor?

Man bör inte använda broddar i mjuka joggingskor från Equine Fusion, däremot går det fint att använda skruvdubb. Vi säljer skruvdubbar från Best Grip som passar bra. Vi rekommenderar också att man limmar fast dem. Hör av dig om du behöver hjälp med detta!

Kommer dessa skor att sitta kvar på hoven i riktigt lerig och blöt terräng?

Ja, alla modeller av Equine Fusions joggingskor sitter säkert kvar på hoven i all slags terräng i alla gångarter! Detta under förutsättningen att skorna är korrekt inpassade med rätt storlek. Du har även fördelen av att de är tvättbara i maskin på 40 grader så det är enkla att hålla rena.. TiPS!! Vi rekommenderar att du öppnar upp dräningshålet i sulan på joggingskon om du kommer använda dem i mycket blöt terräng! Det sitter runda ringar på sidan av sulan som visar var du kan borra upp dräneringshålen.

REHAB-ANVÄNDNING I HAGEN

Kan jag använda joggingskorna när hästen går ute i hagen?

Ja, de flesta av joggingsko-modellerna fungerar bra för att använda vid rehab i hagen eftersom de är mjuka i överdelen och mjuka invändigt för att förhindra skav och har en stabil sula som ger support. 

Det kan hända att du behöver välja en storlek större än normalt om du behöver få plats med extra tjocka rehabsulor i skorna - i detta fallet rekommenderas att du väljer All Terrain med REM-modellen eller All Terrain Ultra eftersom den har spänn remmar som gör att skon sitter säkrare kvar.
Beakta dock att vid användning i hagen så slits skorna desto fortare och det finns också en större risk att skorna blir skadade, samt en risk att hästen lyckas tappa en sko (även om det senare är mycket ovanligt!). All Terrain Ultra-modellen har ett lite mjukare och tunnare tyg än övriga modeller och detta kan vara värt att beakta om man har tänkt att använda skorna i hagen eftersom de slits lite fortare.

OBS! Läs svaret på nästa fråga om du använder bootsen 24 timmar per dygn!

Under hur lång tid i sträck kan jag låta hästen gå i skorna?

Du kan låta hästen ha på sig skorna för dygnet-runt-användning. Men observera att det är mycket viktigt att varje dag plocka av skorna för att rengöra och låta lufta hovarna under minst 30 minuter per dag. Se också till att torka skorna vid behov. Att låta hästen gå med blöta skor under lång tid i sträck ökar risken för skavsår.
 

ÖVRIGA FRÅGOR

Hur vet jag om jag behöver skor till alla fyra hovarna eller bara framhovar/bakhovar?

Detta beror på den övergripande hälsan i hovarna, vilken storts terräng du rider i, hastigheten du rider i, och under hur lång tid du brukar rida. Om hästens hovar inte har optimal hovfunktion för att fungera barfota, eller om den genomgår en övergång från järnskodd till barfota, behöver den troligtvis skor på alla fyra på de flesta underlag, hastigheter och avstånd.
Det är ganska vanligt att hästen bara behöver skydd på framhovarna och att man låter bakhovarna vara barfota. Men man måste då tänka på att även en häst med hälsosamma och friska barfotahovar som går en längre ridtur på riktigt super-tuff terräng, speciellt hårda grusvägar med sprängsten, behöver oftast skor på alla fyra hovarna.

Det är helt acceptabelt att bara ha skor på ett par hovar (men aldrig bara den ena hoven av paret, eller en bakhov och en framhov) eftersom framhovarna och bakhovarna ansvarar för olika funktioner. Med körhästar så är det ofta bakhovarna som behöver det extra skyddet, eftersom de ansvarar för större delen av påskjutet och behöver då mera skydd än framhovarna.

Vi rekommenderar att du provar skor på alla fyra hovarna och ser hur hästen rör sig under de förhållanden som du har tänkt att använda hästen. Även om hästen kanske ser fullständigt normal ut med endast skor på framhovarna så är det ganska vanligt att man inte märker att hästen blir mer bekväm med skydd på alla fyra hovarna förrän man faktiskt testar att sätta skor på den runtom, och sedan ser skillnaden i hästens rörelsemönster och humör!
Kontakta någon av Viahovs återförsäljare som arbetar med utprovning av demoskor så får du hjälp med utprovning och testning av skor.

Måste jag använda samma skostorlek på alla fyra hovarna?

Nej, du mäter hovarna individuellt och provar ut skor individuellt.

Borde jag använda sulor i skorna?

Om din häst är extremt ömfotad, är plattfotad eller har haft fång/strålbenshälta/sulläderinflammation m.m så blir hästen i regel mera bekväm med ett par extra mjuka sulor i skorna. Normalt sett behövs det inte. 

Hur länge håller skorna?

Detta varierar från häst till häst. Baserat på all samlad erfarenhet hittills så kan man säga att skorna håller mellan 4 månader upp till 1-2 år.(400-1000 km) De flesta skorna håller upp till ett år, men i vissa fall med vissa hästar så håller de en kortare tid än så.
Man får också tänka på att detta har mycket med att göra hur mycket man rider, hur långa sträckor, och på vilken typ av terräng och på vilken typ av häst.
Jämfört med järnskor så används dessa skor i normalfallet inte dygnet runt (bortsett från limskor), utan endast vid behov, och detta gör att slitaget blir ett helt annat.

SKODDA HÄSTAR

Kan jag använda Equine Fusion joggingskor på en hov som är skodd med järnskor?

Joggingskon är inte designad för att användas över järnskor och därmed gäller inte garantin för sådan typ av användning. Trots detta finns det exempel på hästägare som har haft behov av ett skydd över järnsko vid rehab som har goda erfarenheter av just detta.

GARANTI

Finns det någon produktgaranti på joggingskorna?

Ja, Equine Fusion har en 60 dagars produktgaranti. I de flesta fall så blir du ombedd att e-posta bilder på skadan/problemet med skorna för att vi ska kunna erbjuda en snabb och enkel lösning vid garantiärenden. Kontakta Viahov för ytterligare information! info@viahov.se

Du hittar mer information och svar på frågor i vår blogg som du hittar här! VIAHOVBLOGG.SE

New Account Register

Already have an account?
Log in instead eller Reset password