Behöver du hjälp att mäta hoven?

Om du tycker att det känns svårt att mäta hovarna för att ta reda på rätt storlek och modell så kan du få personlig hjälp online.

Följande information kommer att hjälpa dig att välja rätt storlek på joggingskor till din häst. Om du behöver mera hjälp, kontakta oss gärna!


Mät längden på hoven från tåspetsen till traktvinkeln

OBS! Om hovarna är väldigt understuckna med låg trakt så mäter du ner till strålens bas / från den punkt där strålen tar i marken, se nedan:
 Mät bredden på hoven där den är som bredast:
 

 

I ovanstående exempel så är hoven 13 cm lång och 13 cm bred. Om vi tittar i tabellen nedanför så ser vi att denna hov skulle behöva en storlek 13 joggingsko.
OBS! Var noga med att du mäter varje hov som du ska passa in boots till. De kan nämligen ha olika mått. Det är vanligt att bakhovarna har en lite annorlunda form och storlek än framhovarna, men det förekommer ibland även skillnader i storlek mellan framhov-framhov och bakhov-bakhov.
 

 

>> Visa måttmall (pdf)


Exempel: Om hoven är 11 cm lång, välj storlek 11. Om hoven är 12 cm lång, välj storlek 12. Om hoven är 13 cm lång, välj storlek 13, etc.....

Om hovens mått ligger mitt mellan två storlekar så välj den närmsta storleken. Till exempel, om en hov mäter 13,5 cm eller mera, välj då storlek 14.
Om hoven mäter mindre än 13,5 cm så väljer du storlek 13.

Om hoven är bredare än den är lång, så behöver du välja den skon som motsvarar bredden på hoven. Till exempel, en hov som är 12 cm lång och 12,5 cm bred, kommer att behöva en storlek 13.

Om hoven är mycket längre än den är bred så passar Ultimate Slim-modellen förmodligen bäst.

Det är också viktigt att ta hänsyn till verkningsintervallet när man mäter hovarna. Om hoven är precis nyverkad så kan det vara en god idé att lägga till några mm i marginal på längden om man vill vara säker på att skon kommer passa även när hoven växer sig några millimeter längre. Vår rekommendation är dock att passa in skon på en hov som är relativt nyverkad och hålla ett ganska kort verknignsintervall (3-6 veckor) så att inte hoven hinner bli för lång och påverka passformen på skorna. På så sätt håller man hoven i en sund balans och får en bra tight passform på skorna.

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med inpassningen och mätningen av hovarna!

Här kan du ladda ner en måttmall i pdf

>> Visa måttmall (pdf)

Den ska öppnas i Acrobate Reader och sedan skrivas ut. VIKTIGT: när du skriver ut den att du väljer "verklig storlek" så att mallen motsvarar riktiga mått. Du kan sedan använda måttmallen för att se vilken storlek som borde kunna passsa till din häst. Denna måttmall motsvarar Ultra, Performance, All Terrain och Ultimate Regular.