Vanliga frågor

Här kan du få svar på några av de vanligaste frågor som kommer till oss. Om du inte hittar svaret på den fråga du söker, kontakta oss på info@viahov.se

Hur påverkas glidmomentet med dessa skor?

Glidmomentet hämmas inte av dessa joggingskor, till skillnad från många andra skor så får hoven istället ungefär motsvarande landning och inbromsning som hoven har när den är helt barfota och det blir därför en mycket skonsam mjuk landning med dessa skor jämfört med andra mer stumma/hårda beslag. Skillnaden är att en barfotahov snarare "rullar" över i steget med trakten först snarare än "glider". Detta bidrar ofta också till att hästen kan ta ut steget mer än när den är skodd med stumt och plant beslag. "Glidmoment" är mer relevant när man diskuterar hästar som skos med plana och stumma beslag som inte tillåter hovens naturliga rörelsefrihet och landning.

Om man ska höghastighetsträna på hårt underlag, t.ex asfalt, så får man dock se upp med Performance modellen som är tillverkad med tanke på halkigt underlag som lera och gräs - om man använder de på asfalt så kan ev hästen få lite "för" bra grepp och vi vill därför inte rekommendera att man använder dem på sådant underlag vid högre hastigheter. Detta gäller även modellen All Terrain som har en kraftigare sulmönstring för att ge ett något ökat grepp för att ridas på blött gräs och snö. De andra modellerna Ultimate och Ultra fungerar dock utmärkt på alla underlag - de är mer allround.

Jag har en 2 åring som ömmar när vi går på grus. Har börjat fundera på att skaffa boots till henne för vi tycker mycket om att vara ute och promenera. Är det rimlig att köpa boots till en växande häst?

Ja, det är väldigt rimligt att du skyddar hennes hovar nu med joggingskor. Ju mer motion och rörelse du kan erbjuda din växande unghäst (helst på fastare underlag, inte löst och mjuk) desto starkare och bättre hovkvalitet kommer hästen ha som vuxen. Det tar cirka 5-6 år för hoven att bli fullt utvecklad på insidan, med alla fibrer och allt brosk och ligament i hoven som ska stötdämpa och växa tills hästen når sin vuxna vikt och belastar hoven maximalt vid olika typer träning. Så jag rekommenderar verkligen att utnyttja denna tiden fullt ut att träna upp hästens hovar inför framtiden! Därför ser jag det som att nu är det viktigare än någonsin att din häst får joggingskor som tillåter maximal rörelsefrihet i hoven samtidigt som hon slipper ömma på gruset. Det allra bästa för att träna upp hoven är barfotagång, men det näst bästa är barfota med joggingskor - En häst som ömmar spänner sig och rör sig inte optimalt, och då tränas inte hoven på det sättet som den behöver, plus att det kan bidra till andra kropsliga problem och spänningar som en följd av smärtan i hoven. Därför är skyddet viktigt, men utan att hämma rörelsefriheten i hoven. Det finns många olika sorters boots på marknaden, men joggingskor är de bästa om man vill träna upp hovmekanismen på en unghäst och bygga upp en stark frisk hov från start!

Bredden på min hästs hovar motsvarar en storlek, och längden motsvarar en storlek mindre/större - vilken storlek borde jag välja?

Du bör välja den större storleken.

Min hästs hovstorlek hamnar precis på gränsen mellan två storlekar - vilken storlek borde jag välja?

Generellt sett, om hoven är precis nyverkad och hovens storlek ligger precis på gränsen mellan två storlekar så borde du välja den större storleken. Om hoven är i ett läge där det snart är dags för en verkning, så kan du välja den mindre storleken. Men oavsett, så rekommenderar vi att du kontaktar en av Viahovs återförsäljare som tillhandahåller utprovning med demo-boots, för att du ska vara säker på att du får en korrekt inpassning av rätt skostorlek till din häst.

Ska jag gå upp en storlek om jag använder Dampening Pads i joggingskorna?

I de flesta fall - nej. Sulorna kommer inte att påverka storleken på joggingskorna nämnvärt. Det kan däremot de lite tjockare sulorna göra, t.ex comfort pads.

Hur vet jag om mina Equine Fusion joggingskor sitter rätt?

Kontrollera inpassningen på hoven genom att lyfta upp hoven och försök att snurra på skorna. När skon sitter på hoven och är ordentligt säkrad med alla remmar och lås, så ska det inte vara möjligt att snurra/rotera skon mer än 5 grader åt något håll.

Min häst har olika storlekar på sina framhovar. Vilken typ av joggingsko ska jag beställa?

För närvarande så är det bara All Terrain, Ultimate och Ultimate Slim som säljs styckvis så det är denna modell du väljer om du behöver beställa ett par skor i olika storlekar. Modellerna Ultra och Performance säljs endast i par och där är det inte möjligt att få ett par i olika storlek.

Vad gör jag om min hästs hovmått inte stämmer överens med någon av de tillgängliga joggingsko-modellerna?

Ta gärna kontakt med oss om du behöver en storlek som vi för närvarande inte säljer - detta eftersom Equine Fusion kan erbjuda fler storlekar om det finns en tillräckligt stor efterfrågan på det. 

Skorna vrider sig, vad kan jag göra åt det?

Först och främst är det viktigt att kontrollera att skorna sitter som de ska på hoven och att det är rätt storlek för din häst. Om skorna fortfarande snurrar så kan det vara så att hovformen inte passar till skorna. I många fall så kan skorna rotera om hoven är långsmal/oval och då kanske man behöver byta till en Ultimate Slim som är speciellt designad för oval hovform och har en annan form för att smita åt bättre runt hela hoven. Ibland hjälper det att bara komplettera med en iläggssula, t.ex comfort pads.

Ett byte till Ultimate Slim avhjälper problemet i de allra flesta fall! Men om hoven är för bred för att Slim ska passa så rekommenderar vi att man byter till modellen ULTRA. Vi kan nästan alltid garantera att det löser problemet! Den sitter alltid bra på de flesta typer av hovar och hovformer utan att snurra. Detta eftersom remmarna går att dra åt ordentligt, vilket gör dem förlåtande mot många olika typer av hovar och hovform.

För bästa hjälp rekommenderas att du kontaktar din närmsta återförsäljare/utprovare som kan hjälpa dig att hitta rätt modell till din häst och ni kan i lugn och ro prova olika sorters skor och sulor och testa dem på din häst.

Om du inte redan anlitar en utbildad hovvårdare till din häst, så är det något vi starkt rekommenderar - detta eftersom många hovar kan genomgå stora förbättringar i hovform, balans och storlek under förutsättning att de får en korrekt verkning och balansering av en kompetent hovvårdare eller hovslagare.
Du är också välkommen att kontakta Anna Hane direkt via mail på info@viahov.se för personlig hjälp!

Behöver du hjälp med utprovning av joggingskor men ingen viahovprovare finns i närheten?
KLICKA HÄR FÖR HJÄLP ONLINE! Här får du steg-för-steg anvisningar till hur du ska göra för att få den bästa hjälp online. 

RIDNING MED JOGGINGSKOR

Kan man hoppa med joggingskor på och göra alla andra saker som man normalt gör med en skodd häst?

Ja, med korrekt inpassade skor på din häst så kan du galoppera, hoppa, plaska genom bäckar och vattendrag och allting annat som du normalt sett gör med en skodd häst.

Min häst är väldigt öm och "tassig" på grus och stenar - vilken joggingskomodell är bäst för honom?

Joggingskorna har en mjuk flexibel sula vilket gör att hästen fortfarande har möjlighet att känna en del av underlaget genom skorna. Detta kan vara lite problematiskt för de extra känsliga hovarna. Den nya modellen All Terrain är byggd med en tjockare sula än tidigare modeller och passar bra för extra känsliga hovar som behöver ett ökat skydd.
Ultra eller Ultimate är även lämpliga för hovar som är lite mer känsliga, men då med en extra inläggsula av tjockare modell, exempelvis Comfort Pads 12 mm eller HQ Hovstimuleringssulor.

Vilken modell är bäst för offroad-ridning i halkig lera och tuff terräng?

Här är det All Terrain som är bäst att välja eftersom sulan på denna modell har ett överlägset grepp i tuffare terräng. Även Performance-modellen är utvecklad för halkig terräng, men All Terrain modellen är att föredra framför den. Men även Ultimate har ett väldigt bra grepp i halkig terräng. All Terrain har dock det mest aggressiva sulmönstret av dem alla.

Kan jag använda dubbar/broddar på dessa skor?

Ja nu kan du beställa ett speciellt brodd-kit till joggingskorna. Det är specialtillverkade skruvdubb som är speciellt framtagna för att passa bra till Equine Fusions joggingskor. Dessa finns i viahovs webshop. Det går att brodda alla modeller.

Kommer dessa skor att sitta kvar på hoven i riktigt lerig och blöt terräng?

Ja, alla modeller av Equine Fusions joggingskor sitter säkert kvar på hoven i all slags terräng i alla gångarter! Detta under förutsättningen att skorna är korrekt inpassade med rätt storlek. Du har även fördelen av att de är tvättbara i maskin på 40 grader så det är enkla att hålla rena..

REHAB-ANVÄNDNING I HAGEN

Kan jag använda joggingskorna när hästen går ute i hagen?

Ja, de flesta av joggingsko-modellerna fungerar bra för att använda vid rehab i hagen eftersom de är mjuka i överdelen och mjuka invändigt för att förhindra skav och har en stabil sula som ger support. Du bör dock vara lite mer observant om du ska använda Performance-modellen då den har ett kraftigare tyg som ev lättare kan orsaka skavsår än övriga modeller.

Det kan hända att du behöver välja en storlek större än normalt om du behöver få plats med extra tjocka rehabsulor i skorna - i detta fallet rekommenderas att du väljer Ultra-modellen eftersom den är lite mer förlåtande mot avvikande hovform och sitter bra på hoven även om man har valt en storlek större.
Beakta dock att vid användning i hagen så slits skorna desto fortare och det finns också en större risk att skorna blir skadade, samt en risk att hästen lyckas tappa en sko (även om det senare är mycket ovanligt!). Ultra-modellen har ett lite mjukare och tunnare tyg än övriga modeller och detta kan vara värt att beakta om man har tänkt att använda skorna i hagen eftersom de slits lite fortare.
All Terrain har tjockare mer slittålig sula än övriga skor och kan därför lämpa sig bättre för användning i hagen.
OBS! Läs svaret på nästa fråga om du använder bootsen 24 timmar per dygn!

Under hur lång tid i sträck kan jag låta hästen gå i skorna?

Du kan låta hästen ha på sig skorna för dygnet-runt-användning (Rekommenderas inte för Performance). Men observera att det är mycket viktigt att varje dag plocka av skorna för att rengöra och låta lufta hovarna under minst 30 minuter per dag. Se också till att torka skorna vid behov. Att låta hästen gå med blöta skor under lång tid i sträck ökar risken för skavsår.
 

ÖVRIGA FRÅGOR

Hur vet jag om jag behöver skor till alla fyra hovarna eller bara framhovar/bakhovar?

Detta beror på den övergripande hälsan i hovarna, vilken storts terräng du rider i, hastigheten du rider i, och under hur lång tid du brukar rida. Om hästens hovar inte har optimal hovfunktion för att fungera barfota, eller om den genomgår en övergång från järnskodd till barfota, behöver den troligtvis skor på alla fyra på de flesta underlag, hastigheter och avstånd.
Det är ganska vanligt att hästen bara behöver skydd på framhovarna och att man låter bakhovarna vara barfota. Men man måste då tänka på att även en häst med hälsosamma och friska barfotahovar som går en längre ridtur på riktigt super-tuff terräng, speciellt hårda grusvägar med sprängsten, behöver oftast skor på alla fyra hovarna.

Det är helt acceptabelt att bara ha skor på ett par hovar (men aldrig bara den ena hoven av paret, eller en bakhov och en framhov) eftersom framhovarna och bakhovarna ansvarar för olika funktioner. Med körhästar så är det ofta bakhovarna som behöver det extra skyddet, eftersom de ansvarar för större delen av påskjutet och behöver då mera skydd än framhovarna.

Vi rekommenderar att du provar skor på alla fyra hovarna och ser hur hästen rör sig under de förhållanden som du har tänkt att använda hästen. Även om hästen kanske ser fullständigt normal ut med endast skor på framhovarna så är det ganska vanligt att man inte märker att hästen blir mer bekväm med skydd på alla fyra hovarna förrän man faktiskt testar att sätta skor på den runtom, och sedan ser skillnaden i hästens rörelsemönster och humör!
Kontakta någon av Viahovs återförsäljare som arbetar med utprovning av demoskor så får du hjälp med utprovning och testning av skor.

Måste jag använda samma skostorlek på alla fyra hovarna?

Nej, du mäter hovarna individuellt och provar ut skor individuellt. Ultimate-modellen säljs styckvis så det är fullt möjligt att välja olika skostorlekar till olika hovar. Ultra och Performance säljs parvis så där är det möjligt att ha en storlek på framhovarna och en annan storlek till bakhovarna.

Borde jag använda sulor i skorna?

Om din häst är mycket ömfotad, är plattfotad och benägen att få punkttryck i sulan eller har hovar som behöver en inre/yttre förbättring så blir hästen i regel mera bekväm med ett par extra sulor i skorna. I synnerhet om du väljer att köpa någon av de skomodeller som har tunnare sula (Ultimate, Ultra, performance)
Sulor förlänger dessutom livslängden i skorna så det är en stor fördel med sulor om du rider mycket och ofta.

Hur länge håller skorna?

Detta varierar från häst till häst. Baserat på all samlad erfarenhet hittills så kan man säga att skorna håller mellan 4 månader upp till 1-2 år.(400-1000 km) De flesta skorna håller upp till ett år, men i vissa fall med vissa hästar så håller de en kortare tid än så.
Man får också tänka på att detta har mycket med att göra hur mycket man rider, hur långa sträckor, och på vilken typ av terräng och på vilken typ av häst.
Jämfört med järnskor så används dessa skor i normalfallet inte dygnet runt, utan endast vid behov, och detta gör att slitaget blir ett helt annat.

SKODDA HÄSTAR

Kan jag använda Equine Fusion joggingskor på en hov som är skodd med järnskor?

Joggingskon är inte designad för att användas över järnskor och därmed gäller inte garantin för sådan typ av användning. Trots detta finns det exempel på hästägare som har haft behov av ett skydd över järnsko vid rehab som har goda erfarenheter av just detta.

GARANTI

Finns det någon produktgaranti på joggingskorna?

Ja, Equine Fusion har en 60 dagars produktgaranti. I de flesta fall så blir du ombedd att e-posta bilder på skadan/problemet med skorna för att vi ska kunna erbjuda en snabb och enkel lösning vid garantiärenden. Kontakta Viahov för ytterligare information! info@viahov.se